De iBarge-app

10 DECEMBER 2020

Hardinxveld-Giessendam, 10 december 2020 – Vandaag lanceert Aspect ICT de iBarge-app, die informatie over transporten zo snel en actueel mogelijk beschikbaar maakt. Door deze data te ontsluiten kunnen opdrachtgevers en verladers daarop sturen en slimmere planningen doorvoeren. Dit initiatief helpt alle aangesloten partijen in de  droge bulk binnenvaart en de logistieke keten om samen een digitaliseringsslag te maken.

De iBarge-app zorgt ervoor dat schippers 24/7 de status van reizen kunnen doorgeven en gegevens direct online kunnen delen met hun opdrachtgever. Hiermee wordt voor de partijen inzichtelijk wat de actuele status van een transport is, bovendien zorgt het voor een efficiënte afhandeling van het administratieve proces.

Standaard in binnenvaart

Innovatie vormt een belangrijk thema om duurzaamheid binnen de sector te realiseren. Dat vraagt om een gedegen informatie-uitwisseling en daarbij is het de uitdaging om de betrokken partijen dezelfde taal te laten spreken. De iBarge-app kan met verschillende planningsystemen worden gekoppeld, waardoor er een standaard in de binnenvaart ontstaat. Dat zorgt tevens voor een continue doorontwikkeling van de applicatie, wat een belangrijk voordeel is.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is blij met het initiatief: “Samen met de binnenvaartsector, regio’s en marktpartijen zetten we steeds grotere stappen op het gebied van digitalisering. Door meer data uit te wisselen, verloopt bulktransport via de binnenvaart een stuk gestroomlijnder. Opdrachtgevers weten nauwkeuriger wanneer hun transport binnenkomt en schippers zijn minder tijd kwijt aan het papierwerk.”

De schipper kan met de mobiele telefoon in de hand alle documenten scannen en uploaden in het dossier. Berend Lensen, manager inland shipping bij Peterson, reageert enthousiast op de app: “De administratieve afwikkeling is enorm verbeterd en de communicatie tussen schipper, ons bedrijf en opdrachtgever verloopt soepeler. Met de iBarge-app kunnen wij onze dienstverlening verbeteren en houden wij maximaal grip op onze transporten, waarbij we niet slechts de innovatie volgen, maar er zelf actief aan bijdragen. Daar ligt voor ons een grote meerwaarde.”

Kees van der Stelt van Aspect ICT voegt toe: “Met de iBarge-app worden goede stappen gezet op het vlak van standaardisatie. Het is natuurlijk geweldig dat een schipper via één kanaal kan communiceren met meerdere bevrachters. Dat helpt niet alleen de schippers om hun processen efficiënter in te richten, maar zorgt er ook voor dat bevrachters hun productiviteit kunnen verhogen. Er lopen op dit moment gesprekken met meerdere bevrachters voor de implementatie van de app en de integratie daarvan met in planningssysteem. Zo kunnen zij informatie direct vanuit hun eigen systeem uitwisselen met gebruikers van de applicatie.”

Inzicht in status transporten

De iBarge-app stelt schippers in staat om de status van transporten digitaal door te geven, zodat bevrachters updates ontvangen over de voortgang. Deze verbetering van de informatievoorziening verhoogt de transparantie binnen de keten. Femke Brenninkmeijer, CEO bij NPRC, legt uit: “Als organisatie hebben we de app uitvoerig getest en gebruikt. De conclusie is éénduidig: met iBarge kunnen we de data die leden via de app doorgeven inzetten om het transport beter af te stemmen in de keten. We zien niet alleen voordelen inde administratie en afrekeningen, maar ook in het beter informeren van de partners. Bijvoorbeeld door de aankomsttijd die de leden invoeren in iBarge direct digitaal door te geven aan klanten. Dit biedt een eerste stap naar een toekomst waarin laad- en loslocaties informatie over hun planning met de schipper kunnen delen. Zo wordt de keten weer een stuk slimmer.”

Over Aspect ICT

Het slim benutten van informatie biedt nieuwe mogelijkheden, tijdwinst en gemak. Aspect ICT ondersteunt bedrijven bij het zetten van de stap naar een digitale organisatie, waarin elk proces optimaal wordt ondersteund door ICT. De meerwaarde van zit in het beheersen van het gehele spectrum. Denk hierbij aan business software, business apps en integraties, samenwerken, business intelligence. Door samen met de klant de langetermijnstrategie op ICT-gebied vorm te geven zorgt Aspect ICT voor de beste combinatie en samenwerking tussen de verschillende onderdelen van uw ICT.

Over NPRC

NPRC vervoert met een veelzijdige vloot jaarlijks meer dan veertien miljoen ton droge lading over de Europese vaarwegen en is de grootste Nederlandse aanbieder van transport over water. De coöperatie werkt voor een groot aantal verladers in diverse branches en heeft kantoren in Rotterdam, Antwerpen, Parijs, Mannheim en Duisburg. Duurzaamheid en digitalisering zijn speerpunten.

Over Peterson

Peterson werd in 1920 opgericht als Rotterdams familiebedrijf voor het controleren van graan dat werd verhandeld en vervoerd over de Nederlandse rivieren en kanalen. Het vervoer over water was een dienst die al snel naast de inspectie van granen werd aangeboden. Sindsdien is Peterson uitgegroeid tot wereldwijde logistieke dienstverlener, gevestigd in meer dan 70 landen en een specialist in inspectie van goederen, certificering en logistieke oplossingen. Met meer dan 4000 medewerkers hebben wij altijd een expert in huis die de juiste oplossing kan aanbieden.

Heeft u een vraag?

Neem dan contact met mij op.

Marius Hakkesteegt

Business Developer

Heeft u een vraag?

Neem dan contact met mij op.

Marius Hakkesteegt

Business Developer