CO2-boekhouding, waarom nu starten?

iBarge helpt je er bij
29 SEPTEMBER 2022

Niet alleen bedrijven hebben een voetafdruk, ook personen hebben er één. De vraag is hoe weet je je voetafdruk? Dat antwoord is niet zo eenvoudig. Hiervoor dient de uitstoot in de gehele keten in kaart gebracht te worden. De binnenvaart is een spil in de keten. Met iBarge bieden we nu de mogelijkheid om de CO2-uitstoot per transport inzichtelijk te krijgen.

De essentiële data die we uit iBarge halen om de berekening te maken zijn:

  1. Transportgegevens
  2. Scheepsgegevens
  3. Brandstofverbruik

Deze data wordt door de berekeningsmodule (BigMile) heen gehaald. De uitkomst daarvan levert de uitstoot op. Er zijn verschillende berekeningen beschikbaar om de uitstoot te berekenen. Veelal op basis van gemene delers. Enkele berekeningen staan bekend als standaard. Wij doen dat in de binnenvaart met BigMile, te meer om de reden dat zij erkend worden door instanties en dat is nogal essentieel voor de accountantsverklaring. Deze erkenning is essentieel. Daar gaat veel werk aan vooraf. Vooral ook, omdat binnen twee jaar de CO2-heffing voelbaar gaat worden. Zo wordt er onder andere gesproken over een CO2-taks op basis van uitstoot.

Om die redenen alleen al is het zinvol om te starten met het vastleggen van de benodigde gegevens in uw CO2-boekhouding, want vanuit het inzicht dat u dat oplevert, kunt u overgaan op de vervolgstappen.

Heeft u een vraag?

Neem dan contact met mij op.

Ilona Kuipers

Product Owner

Heeft u een vraag?

Neem dan contact met mij op.

Ilona Kuipers

Product Owner